Alue ja Ympäristö 1/2024 nyt luettavissa

2024-06-12

Alue ja Ympäristö -lehden vuoden 2024 ensimmäinen numero on nyt luettavissa lehden sivuilla https://aluejaymparisto.journal.fi/issue/view/11074. Pääkirjoituksessa Minna Santaoja ja Ossi Ollinaho pohtivat kotimaisen avoimen tiedejulkaisemisen reunaehtoja ja muun työn ohessa vapaaehtoisvoimin tehtävän toimitustyön kestävyyttä ja houkuttelevuutta.

Uuden numeron sisältöön voi tutustua tänään klo 12:00 pidettävissä Tutkimusmaistiaisissa, ks. https://aluejaymparisto.journal.fi/announcement/view/716. (Tilaisuudesta jää tallenne myöhemmin katsottavaksi.)

Numerossa ilmestyy viisi tutkimusartikkelia sekä yksi vertaisarvioitu katsaus. Artikkeleista yksi tarkastelee lähiössä ikääntymistä, toinen esteettisiä kokemuksia kansallispuistoissa ja loput kolme artikkelia edustavat yhteiskuntatieteellistä eläintutkimusta analysoidessaan kalastuksen sääntelyä, koirien kasvisruokailua ja karhukuvauksen ja poronhoidon yhteen sovittamista. Numeron katsauksessa tarkastellaan ekologisen kompensaation sääntelyn vahvuuksia ja heikkouksia Suomessa.

Tuoreessa numerossa on mukana myös väitöstilaisuuden lektio kauppatieteen alalta sekä kolme kirja-arviota. Marika Kettunen tarkastelee Epifyytti-tekstissään aktivismia Virpi Suutarin elokuvassa Havumetsän lapset.

Nyt ilmestynyt numero on ensimmäinen Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran (AYS) sekä Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seuran (YHYS) yhdessä julkaisema. Lehden tilaajat saavat painetun lehden postitettuna lähiaikoina. Julkaisevan seuran jäseneksi liittyminen ja printtilehden tilaaminen onnistuu seurojen nettisivuilla. Lehden irtonumeroita voi ostaa Tiedekirjasta.

Alue ja Ympäristön numero 2/2024 ilmestyy joulukuussa teemalla “Toimeentulo monimuotoisella maaseudulla”. Vuoden 2025 ykkösnumero on tavalliseen tapaan “yleisnumero” ja kakkosnumeron teemana on “Pohjoinen H2O antroposeenin aikakaudella”. Teemanumeroon toivotetaan tervetulleeksi perinteisempien akateemisten tekstien lisäksi kokeilevampia esitystapoja. Kirjoituskutsu numeroon on avoinna 31.8.2024 saakka: https://aluejaymparisto.journal.fi/announcement/view/710.

Yleisnumeroihin otamme vastaan käsikirjoitustarjouksia vuoden ympäri. Alue ja Ympäristössä käytössä oleva ennakkojulkaiseminen mahdollistaa joustavan julkaisuaikataulun.


Lukuiloa ja rentouttavaa kesää toivottaa,
Alue ja Ympäristön toimitus