Paikallista ruokaa paikkaan sitoutuneille
DOI:
https://doi.org/10.30663/ay.127394Keywords:
lähiruoka, paikallisuus, paikkasuhdeAbstract
Paikallinen ruoka on kuluttajille tuttu käsite. Sitä ei kuitenkaan voi määritellä yksiselitteisesti. Pohdin puheenvuorossani, mitä paikallisella ruualla tarkoitetaan, ketkä sitä ostavat ja mikä sen merkitys on nykyisin.
Työskentelin vuosituhannen alussa Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Greening of the Finnish Food System”, jossa tutkin lähiruokailmiötä Suomessa. Hanke kiinnittyi elintarvikejärjestelmien tutkimukseen, jonka puitteissa oli vähitellen alettu kiinnittää huomiota myös kuluttajien rooliin ruokaketjuissa. Kysynnän uskottiin eriytyvän, kun laatua arvostavat kuluttajat eivät tyytyneet globaalisti toimivien suuryritysten tuottamaan massaruokaan. Teollisille elintarvikkeille vaihtoehtoisten luomuruoan ja paikallisen ruoan suosion uskottiin vahvistuvan monia länsimaita hätkähdyttäneiden ruokaskandaalien ja ympäristötietoisuuden nousun myötä...
References
Czarnecki, A., Sireni, M. & Dacko, M. (2021) Second-home owners as consumers of local food. International Journal of Consumer Studies 45(2) 175–187. https://doi.org/10.1111/ijcs.12610
Fonte, M. (2008) Knowledge, food and place: A way of producing, a way of knowing. Sociologia Ruralis 48(3) 200–222. https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2008.00462.x
Hinrichs, C. (2003) The practice and politics of food system localization. Journal of Rural Studies 19(1) 33–45. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00040-2
Kinnunen, P., Guillaume, J.H.A., Taka, M., D'Odorico, P., Siebert, S., Puma, M.J., Jalava, M. & Kummu, M. (2020) Local food crop production can fulfil demand for less than one-third of the population. Nature food 1(4) 229–237. https://doi.org/10.1038/s43016-020-0060-7
Murdoch, J. & Miele, M. (1999) “Back to nature”: changing “worlds of production” in the food sector. Sociologia Ruralis 39(4) 465–483. https://doi.org/10.1111/1467-9523.00119
Sireni, M. (2006) Paikallinen ruoka: marginaalinen ilmiö vai tulevaisuuden trendi? Alue ja Ympäristö 35(1) 50–57. <https://aluejaymparisto.journal.fi/article/view/64278>.
Sireni, M. (2007) Vaihtoehtoista ruoantuotantoa kehittämässä. Analyysi maakunnallisista elintarvikestrategioista. Karjalan tutkimuslaitoksen raportteja N:o 6/ 2007. Joensuun yliopisto, Joensuu. <https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/8801/urn_isbn_978-952-219-088-8.pdf?sequence=1&isAllowed=y>.
Sisäasiainministeriö (2000) Lähiruoan mahdollisuudet: Lähiruokatyöryhmän loppuraportti. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisu 6/2000, Helsinki.
Viitaharju L., Kujala, S., Hakala O. & Trogen, A. (2020) Lähiruoka puheissa ja teoissa – Julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä. Ruralia-instituutti, Raportteja 201. Helsingin yliopisto, Mikkeli. <http://hdl.handle.net/10138/310648>.
Weatherell, C., Treager, A. & Allinson, J. (2003) In search for the concerned consumer: UK public perceptions of food, farming and buying local. Journal of Rural Studies 19(2) 233–244. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00083-9
Winter, M. (2003) Embeddedness, the new food economy and defensive localism. Journal of Rural Studies 19(1) 23–32. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00053-0
Yle (2001) BSE-naudan kotitila Kärsämäellä. Yle uutiset 10.12.2001. <https://yle.fi/a/3-5116582>. 16.4.2023.
Downloads
Published
Versions
- 2023-06-29 (2)
- 2023-05-30 (1)
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Maarit Sireni

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
When sending a manuscript the author(s) accept the digital publishing contract sähköisen kustannussopimuksen (please open the link and read it!). The publishing contract covers the publication of the manuscript on the paper and digital versions of the Alue ja ympäristö journal according to the Open Access principles and the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 licence [https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/]. The conditions allow anyone to copy and distribute the work for free in any medium and form, changed or unchanged provided that appropriate credit to author(s) is given, a link provided to the license, and any changes are indicated. Information on copyright issues in Finland are given by Kopiosto.
Alue ja ympäristö is a scientific journal that doesn't pursue economical gain. Instead the purpose of the publishing contract is to acknowledge the moral rights of the author(s) to their work and make possible the distribution of results of scientific research in Alue ja ympäristö journal in print as well as in digital form.
The licence concerning the metadata of published articles is Creative Commons CC0 1.0 Universal (CC0 1.0).
More information about open science in Finland:

