Kohti kestävää kuluttamista: Materiaalitaju kuluttajien ja materiaalien aktiivisen suhteen hahmottajana
DOI:
https://doi.org/10.30663/ay.95358Avainsanat:
materiaalitaju, kestävyys, kulutus, oppiminenAbstrakti
Artikkelissa hahmotellaan materiaalitajun käsitettä kuluttajien ja materiaalien välisenä, tilanteisena, aktiivisena ja vastavuoroisena suhteena. Tavoitteena on luoda uutta ymmärrystä kuluttajien materiaalisuhteista osana kestävää kulutusta. Käsitteellisesti materiaalitaju rakentuu suhteessa lukutaidoista käytävään keskusteluun ja sen kritiikkiin. Ammentamalla teoreettisia vaikutteita uusmaterialismista ja pragmatismista, materiaalitajun käsite korostaa materiaalisuhteiden tilanteista, vuorovaikutteista, kehkeytyvää ja jännitteistä luonnetta. Lisäksi materiaalitaju rakentaa ymmärrystä siitä, miten kuluttajat luovasti oppivat ja muuttavat tapojaan olla vuorovaikutuksessa materiaalien kanssa. Materiaalitaju tuo kestävän kulutuksen tutkimuksen keskusteluun aiempaa vahvemmin ajatuksen materiaalien aktiivisista toimijuuksista sekä materiaalisuhteiden monenlaisista yhteenliitännöistä kuluttajien arjessa. Artikkelissa määrittelemme materiaalitajun käsitteen neljän ulottuvuuden (tilanteisuus, ajallisuus, eloisuus, kehollisuus) kautta, joihin kytkien hahmottelemme neljä kestävyyteen liittyvää empiiristä esimerkkiä pyrkimyksenämme luoda pohjaa materiaalitajun soveltamiselle jatkossa.
Lähdeviitteet
Akenji, L. (2019) Avoiding Consumer Scapegoatism: Towards a Political Economy of Sustainable Living. Dissertation Thesis. Department of Economics and Management. University of Helsinki, Helsinki. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-5354-8
Appadurai, A. (2008 [1986]) Introduction. In Appadurai, A. (ed.) The Social Life of Things: Commodities in Cultural Perspective, 3–63. Cambridge University Press, Cambridge.
Autio, M. (2019) Resurssien käytön renessanssi – kohti 1.5-asteista elämäntyyliä. Tieteessä tapahtuu 37 (2), 46–49. https://journal.fi/tt/article/view/79945
Barad, K. (2007) Meeting the universe halfway: Quantum physics and the entanglement of matter and meaning. Duke University Press, Durham & London.
Bennett, J. (2007) Edible matter. New Left Review (45) 133–145. <http://jhir.library.jhu.edu/handle/1774.2/32812>31.5.2020.
Bennett, J. (2010) Vibrant matter: A political ecology of things. Duke University Press, London.
Borgerson, J. L. (2013) The flickering consumer: New materialities and consumer research. Research in consumer behavior 15(1) 125–44. https://doi.org/10.1108/S0885-2111(2013)0000015009
Dever, M. (2014) Photographs and manuscripts: working in the archive. Archives and Manuscripts 42(3) 282–294. https://doi.org/10.1080/01576895.2014.956322
Dewey, J. (1916) Democracy and Education. Free Press, New York.
Dewey, J. (1933 [1960]) How we think. A restatement of the relation of reflective thinking to the educative process. D. C. Heath and Company.
Dewey, J. (1938) Experience and Education. Macmillan Publishing, New York.
Dewey, J. (1958) Experience and Nature. Dover Publications Inc., New York.
Elkjaer, E. (2008) Pragmatism – a learning theory for the future. In lleris K. (ed.) Contemporary theories of learning: Learning theorists ... In their own words, 74–89. Routledge, London.
Evans, D. M. (2018) Rethinking material cultures of sustainability: commodity consumption, cultural biographies and following the thing. Transactions of the Institute of British Geographers 43(1) 110–121. https://doi.org/10.1111/tran.12206
Evans, D. M. (2019) What is consumption, where has it been going, and does it still matter? The Sociological Review 67(3) 499–517. https://doi.org/10.1177/0038026118764028
Ferreira, M. C., & Scaraboto, D. (2016) “My plastic dreams”: Towards an extended understanding of materiality and the shaping of consumer identities. Journal of Business Research 69(1) 191–207. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2015.07.032
Fuentes, C. & Sörum, N. (2019) Agencing ethical consumers: smartphone apps and the socio-material reconfiguration of everyday life. Consumption Markets & Culture 22(2) 131–156. https://doi.org/10.1080/10253866.2018.1456428
Grosz, E. (2005) Time Travels: Feminism, Nature, Power. Allen & Unwin, Sydney.
Groth, C (2017) Making Sense through Hands: Design and Craft Practice Analysed as Embodied Cognition. School of Arts, Design and Architecture, Aalto University. In Libris, Finland. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-60-7130-5
Haas, W., Krausmann, F., Wiedenhofer, D. & Heinz, M. (2015) How circular is the global economy? An assessment of material flows, waste production, and recycling in the European Union and the world in 2005. Journal of Industrial Ecology 19(5) 765–777. https://doi.org/10.1111/jiec.12244
Hiller, A. & Woodall, T. (2019) Everything Flows: A Pragmatist Perspective of Trade-Offs and Value in Ethical Consumption. Journal of Business Ethics 157(4) 893–912. https://doi.org/10.1007/s10551-018-3956-5
Humbert, S., Rossi, V., Margni, M. Jolliet, O. & Loerincik, Y. (2009) Life cycle assessment of two baby food packaging alternatives: glass jars vs. plastic pots, International Journal of Life Cycle Assessment 14 95–106. https://doi-org.libproxy.helsinki.fi/10.1007/s11367-008-0052-6
Hoikkala, T, Hakkarainen, P & Laine, S. (2005) Beyond health literacy. Youth Cultures, Prevention and Policy. Finnish Youth Research Network and Finnish Youth Research Society, Publications 52, Helsinki.
Ingold, T. (2012) Toward an ecology of materials. Annual Review of Anthropology 41 427–442. https://doi.org/10.1146/annurev-anthro-081309-145920
Jack, T. (2013) Nobody was dirty: Intervening in inconspicuous consumption of laundry routines. Journal of Consumer Culture 13(3) 406–421. https://doi.org/10.1177/1469540513485272
Jacobsen, M. H. & Hansen, A. R. (2019) (Re)introducing embodied practical understanding to the sociology of sustainable consumption. Journal of Consumer Culture 1–17. https://doi.org/10.1177/1469540519846213
Janhonen, K., Torkkeli, K., & Mäkelä, J. (2018) Informal learning and food sense in home cooking. Appetite 130 (1) 190–198. https://doi.org/10.1016/j.appet.2018.08.019
Jayanti, R. K. & Singh, J. (2010) Pragmatic Learning Theory: An Inquiry‐Action Framework for Distributed Consumer Learning in Online Communities. Journal of Consumer Research 36(6) 1058–1081. https://www.jstor.org/stable/10.1086/648689
Kauppinen, E. (2018) Moniääninen ruokaympäristö - ruokakasvatuksen mahdollisuudet nuorisotaloilla. Väitöskirja (Monografia), Helsingin yliopisto. Yliopistopaino Unigrafia, Helsinki. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4591-8
Kaljonen, M., Peltola, T., Salo, M. & Furman, E. (2019) Attentive, speculative experimental research for sustainability transitions: An exploration in sustainable eating. Journal of Cleaner Production 206(1) 365–373. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.09.206
Kaljonen, M., Peltola, T., Kettunen, M., Salo, M. & Furman, E. (2018) Kasvisruokaa kouluun – kokeileva tutkimus ruokavaliomurroksen tukena. Alue ja Ympäristö 47(2) 32–47. https://doi.org/10.30663/ay.75114
Ketelsen, M. Janssen, M. & Hamm, U. (2020) Consumers’ response to environmentally-friendly food packaging – A systematic review. Journal of Cleaner Production 254 1–22. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.120123
Kimura, A. (2011) Food education as food literacy: Privatized and gendered food knowledge in contemporary Japan. Agriculture and Human Values 28 465–482. https://doi.org/10.1007/s10460-010-9286-6
Kinnunen, V. (2017) Tavarat tiellä: sosiologinen tutkimus tavarasuhteista muutossa. Akateeminen väitöskirja. Lapin yliopisto, Rovaniemi. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-033-3
Kinnunen, V. (2018) Voiko jätettä rakastaa? Ilmiö: sosiologinen media kaikille. <https://ilmiomedia.fi/artikkelit/voiko-jatetta-rakastaa/>
Kopytoff, I. (2008 [1986]) The cultural biography of things: commodification as a process. In Appadurai, A. (ed.) The Social Life of Things: Commodities in Cultural Perspective, 64–91. Cambridge University Press, Cambridge.
Korsmeyer, C. & Sutton, D. (2011) The Sensory Experience of Food. Food, Culture and Society 14(4) 461–475. https://doi.org/10.2752/175174411X13046092851316
Koskinen, O., Mattila, M., Närvänen, E., & Mesiranta, N. (2018) Hoiva ruokahävikin vähentämisen arkisissa käytännöissä. Alue ja Ympäristö 47(2) 17–31. https://doi.org/10.30663/ay.72986
Kouhia, A. & Janhonen, K. (2019) Knitting noodles: creating a playworld for craft through unconventional material experimentation. International Journal of Play 8(3) 289–307. https://doi.org/10.1080/21594937.2019.1684156
Kortesalmi, M. & Autio, M. (2019) Talous- ja kuluttajakasvatus talousosaamisen mahdollistajana. Kansantaloudellinen Aikakauskirja 115(4) 588–603. https://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-content/uploads/2019/11/KAK_4_2019_WEB-10-25.pdf
Kuipers, J. M. (2004). Scrapbooks: Intrinsic value and material culture. Journal of Archival Organization 2(3) 83–91. https://doi.org/10.1300/J201v02n03_07
Kyrk, H. (1923) A Theory of Consumption. Sir Isaac Pitman & Sons Ltd, London.
Law, J. & Singleton, V. (2005) Object lessons. Organization 12(3) 331–355. https://doi.org/10.1177/1350508405051270
Law, J. & Lien, M. E. (2013) Slippery: Field notes in empirical ontology. Social Studies of Science 43(3) 363–378. https://doi.org/10.1177/0306312712456947
Lee, M. SW, Dewhirst, T. & Cherrier, H. (2018) Introduction to the Special Section: The Domain and Intersection of Anticonsumption, Marketing, and Public Policy. Journal of Public Policy & Marketing 37(2) 189–194. https://doi.org/10.1177/0743915618811852
Lehmann, S. (2013) Low carbon construction systems using prefabricated engineered solid wood panels for urban infill to significantly reduce greenhouse gas emissions. Sustainable Cities and Society 6 57–67. https://doi.org/10.1016/j.scs.2012.08.004
Lehtonen, T-K. (2008) Aineellinen yhteisö. Tutkijaliitto, Helsinki.
Lehtonen, T.-K. (2015) Aineellinen yhteisö. 2. korjattu painos. Tutkijaliitto, Helsinki.
Lindh, H., Olsson, A. & Williams, H. (2016) Consumer Perceptions of Food Packaging: Contributing to or Counteracting Environmentally Sustainable Development? Packaging Technology and Science 29 3–23. https://doi.org/10.1002/pts.2184
Lim, W. M. (2017) Inside the sustainable consumption theoretical toolbox: Critical concepts for sustainability, consumption and marketing. Journal of Business Research 78 69–80. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2017.05.001
Lorek, S. (2009) Debunking Weak Sustainable Consumption - Towards Strong Sustainable Consumption Governance. Dissertation Thesis. Department of Economics and Management. University of Helsinki, Helsinki. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-5897-4
Matschoss, K., Kajoskoski, T., Laakso, S., Apajalahti, E. L., Heiskanen, E. & Luomaniemi, V. (2019) Kokeilemalla kestäviin energiakäytäntöihin – yksin vai yhdessä? Kulutustutkimus.Nyt 13(2) 6–29. <https://journal.fi/kulutustutkimus/article/view/84702>. 26.5.2020.
Mattila, M., Mesiranta, N., Närvänen, E., Koskinen, O. & Sutinen, U. M. (2019) Dances with potential food waste: Organising temporality in food waste reduction practices. Time & Society 28(4) 1619–1644. https://doi.org/10.1177/0961463X18784123
Meissner, M. (2019) Against accumulation: Lifestyle minimalism, de-growth and the present post-ecological condition. Journal of Cultural Economy 12(3) 185–200. https://doi.org/10.1080/17530350.2019.1570962
Miller, D. (2005) A Theory of Shopping. Polity Press, Cambridge.
Mol, A. (2002) The body multiple: ontology in medical practice. Duke University Press, Durham, London.
Mol, A. (2008) The logic of care. Health and the problem of patient choice. Routledge, London, New York.
Mäkelä, J. & Niva, M. (2015) Citizens and sustainable culinary cultures. In Palovirta, A. & Järvelä, M. (eds.) Climate change adaptation and food supply chain management, 172–182. Routledge (Routledge Advances in Climate Change Research), Abingdon.
Northey, S. A., Mudd, G. M. & Werner, T. T. (2018) Unresolved complexity in assessments of mineral resource depletion and availability. Natural Resources Research 27(2) 241–255. https://doi.org/10.1007/s11053-017-9352-5
Närvänen, E., Mesiranta, N., Sutinen, U. M. & Mattila, M. (2018) Creativity, aesthetics and ethics of food waste in social media campaigns. Journal of Cleaner Production 195 102–110. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.05.202
Ojajärvi, A. (2015) Terve sotilas! Etnografinen tutkimus varusmiesten terveystajusta sosiaalisena ilmiönä. Akateeminen väitöskirja. (Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura. Verkkojulkaisuja 99, 2016, Sarja: Tiede). Helsingin yliopisto, Helsinki. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-5994-80-3
Phipps, M. & Ozanne, J. L. (2017) Routines disrupted: Reestablishing security through practice alignment. Journal of Consumer Research 44(2) 361–380. https://doi.org/10.1093/jcr/ucx040
Pink, S., Ardèvol, E., & Lanzeni, D. (2016) Digital materialities: Design and anthropology. London: Bloomsbury.
Prior, T., Giurco, D., Mudd, G., Mason, L. & Behrisch, J. (2012) Resource depletion, peak minerals and the implications for sustainable resource management. Global environmental change 22(3) 577–587. https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2011.08.009
Puig de la Bellacasa, M. (2017) Matters of care: speculative ethics in more than human worlds. University of Minnesota Press, Minneapolis & London.
Pulkki, J. (2017) Kilpailun kasvatuksellisista ongelmista: Hyveitä 2000-luvulle. Akateeminen väitöskirja, Tampereen yliopisto. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0592-5
Pulkki, J., Pulkki, J. & Vadén, T. (2019) Ekoterveyskasvatuksen luonnos. Alue ja Ympäristö 48(2) 69–82. https://doi.org/10.30663/ay.83089
Puuronen, A. (2006) Mitä on terveys – tietoa, taitoa vai tajua? In A. Puuronen, (ed.) (2006) Terveystaju. Nuoret, politiikka ja käytäntö (ss. 5–20). Nuorisotutkimusseura ry: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 63.
Rekrut, A. (2006) Material literacy: reading records as material culture. Archivaria 60 11–37. https://archivaria.ca/index.php/archivaria/article/view/12513
Røpke, I. (2009) Theories of practice – New inspiration for ecological economic studies. Ecological Economics 68 2490–2497. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2009.05.015
Sachs, W. (Ed.) (2017) The development dictionary: a guide to knowledge as power. 3rd ed. Zed, London.
Sahakian, M. & Wilhite, H. (2014) Making practice theory practicable: Towards more sustainable forms of consumption. Journal of Consumer Culture 14(1) 25–44. https://doi.org/10.1177/1469540513505607
Salminen, A. & Vadén, T. (2013) Energia ja kokemus. Niin ja näin, Tampere. https://netn.fi/sites/www.netn.fi/files/syn_publication/files/netn-salminenvaden-energiajakokemus.pdf
Salminen, A. & Vadén, T. (2018) Elo ja energia. Niin ja näin, Tampere.
Salo, M. & Nissinen, A. (2017) Consumption choices to decrease personal carbon footprints of Finns. Reports of the Finnish Environment Institute 30. Finnish Environment Institute (SYKE), Helsinki.
Scaraboto, D., Ferreira, M. C. & Chung, E. (2016) Materials matter: An exploration of the curatorial practices of consumers as collectors. In Özçağlar-Toulouse, N., Rinallo, D & Belk, R. W (eds.) Consumer Culture Theory, Research in consumer behavior 18 219–243. Emerald Group Publishing Limited, Bingley.
Scott, K., Martin, D. M. & Schouten, J. W. (2014) Marketing and the new materialism. Journal of Macromarketing 34(3) 282–290. https://doi.org/10.1177/0276146714532471
Selby, D. & Kagawa, F. (2018) Teetering on the brink: subversive and restorative learning in times of climate turmoil and disaster. Journal of Transformative Education 16(4) 302–322. https://doi.org/10.1177/1541344618782441
Shove, E. (2010) Beyond the ABC: climate change policy and theories of social change. Environment and Planning A 42(6) 1273–1285. https://doi.org/10.1068/a42282
Shove, E., & Warde, A. (2002) Inconspicuous consumption: The sociology of lifestyles, consumption and the environment. In Dunlap, R. E., Buttel, F. H., Dickens, P., Gijswijt, A. (eds.), Sociological theory and the environment: Classical foundations, contemporary insights, 230–251. Rowman and Littlefield, London.
Shove, E., Pantzar, M. & Watson, M. (2012) The dynamics of social practice: Everyday life and how it changes. SAGE Publications Ltd, London.
Silcock, Dan (2015) Marketing Pragmatism: a Constructive Review of Pragmatic Philosophy and Implications For Consumer Research. In Diehl, K. & Yoon, C. (eds.), NA - Advances in Consumer Research Volume 43, 212–217. Association for Consumer Research, Duluth, MN.
Solanki, S. (2018). Why Materials Matter: Responsible Design for a Better Future. Prestel, Munich.
Solanki, S. (2019) Material Literacy: Why we need to rethink language to survive the climate crisis. <https://www.itsnicethat.com/features/response-and-responsibility-seetal-solanki-material-literacy-product-design-260619>. 20.10.2020.
Solanki, S. (2020) We are not materialistic enough. Fusion Journal 18 4–8. https://search.informit.com.au/documentSummary;dn=275954322960394;res=IELHSS
Southerton, D., Warde, A. & Hand, M. (2004) The limited autonomy of the consumer: implications for sustainable consumption. In Southerton, D. Chappells, H. & Van Vliet, B. (Eds.) Sustainable consumption: The implications of changing infrastructures of provision, 32–48. Edward Elgar, Manchester.
Sutton, D. (2010) Food and the senses. Annual Review of Anthropology 39 209–223. https://doi.org/10.1146/annurev.anthro.012809.104957
Syrjälä, H., Jaskari, M. M., & Leipämaa-Leskinen, H. (2016) Object agency of a living/non-living animal entity: the case of horse/horsemeat. Consumer Culture Theory (Research in Consumer Behavior) 18 65–91. Emerald Group Publishing Limited. https://doi.org/10.1108/S0885-211120160000018005
Tanhuanpää, A. (2017) Huoli kuvista: Merkitys, mieli, materiaalisuus. Jyväskylä Studies in the Humanities 315. University of Jyväskylä, Jyväskylä. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7069-7
Tarrant, S. P., & Thiele, L. P. (2016) Practice makes pedagogy–John Dewey and skills-based sustainability education. International Journal of Sustainability in Higher Education 17(1) 54–67. https://doi.org/10.1108/IJSHE-09-2014-0127
The Circularity Gap Report (2019) 11.11.2020 Circularity Gap Reporting Initiative – Home. https://www.circularity-gap.world
Thomas, G. O., Sautkina, E., Poortinga, W., Wolstenholme, E., & Whitmarsh, L. (2019) The english plastic bag charge changed behavior and increased support for other charges to reduce plastic waste. Frontiers in psychology 10 266. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00266
Thomas, C. & Sharp, V. (2013) Understanding the normalisation of recycling behavior and its implications for other pro-environmental behaviours: A review of social norms and recycling. Resources, Conservation and Recycling 79 11–20. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2013.04.010
Torkkeli, K., Niva, M. & Mäkelä, J. (2018) Elements of practice in the analysis of auto-ethnographical cooking videos. Journal of Consumer Culture 20(4) 543–562. https://doi.org/10.1177/1469540518764248
Torkkeli, K., Janhonen, K. & Mäkelä, J. (2020) Engagements in Situationally Appropriate Home Cooking, Food, Culture and Society, Accepted/In press.
Truman, E., Lane, D. & Elliott, C. (2017) Defining food literacy: A scoping review. Appetite 116 365–371. https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.05.007
UNESCO Education Sector Position Paper: The Plurality of Literacy and its Implications for Policies and Programmes. (2003). United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization [UNESCO], Paris. <http://unesdoc.unesco.org/images/0013/001362/136246e.pdf>. 11.11.2020.
Vaitkeviciute, R., Ball, L. & Harris, N. (2015) The relationship between food literacy and dietary intake in adolescents – A systematic review. Public Health Nutrition 18 649–558. https://doi.org/10.1017/S1368980014000962
Van Poeck, K., Östman, L. & Block, T. (2020) Opening up the black box of learning-by-doing in sustainability transitions. Environmental Innovation and Societal Transitions 34 298–310. https://doi.org/10.1016/j.eist.2018.12.006
Viholainen, N., Kylkilahti, E., Autio, M. & Toppinen, A. (2020) A home made of wood: Consumer experiences of wooden building materials. International Journal of Consumer Studies 44(6) 542–551. https://doi.org/10.1111/ijcs.12586
Warde, A. (2015). The sociology of consumption: Its recent development. Annual Review of Sociology 41 117–134. https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-soc-071913-043208
Wartofsky, Marx W. (1979). Models: Representation and scientific understanding., Reidel, Dordrecht.
WCED (1987) Our Common Future (the Brundtland Report). Oxford: Oxford University Press.
Tiedostolataukset
Julkaistu
Numero
Osasto
Lisenssi
Copyright (c) 2020 Kristiina Janhonen, Malla Mattila, Nina Mesiranta, Anna Kouhia, Minna Autio, Elina Narvanen

Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.
Artikkelin lähettämisen yhteydessä tekijä hyväksyy sähköisen kustannussopimuksen (avaa linkki ja LUE!). Kustannussopimus kattaa kirjoituksen julkaisun Alue ja ympäristö -lehden paperi- ja/tai verkkolehdessä Open Access -periaatteiden mukaisesti Creative Commons Attribution 4.0 -lisenssillä [https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/]. (huom! muutettu 29.5.2018!) Ehdot antavat kenen tahansa ilman korvausta kopioida teosta ja levittää sitä edelleen missä tahansa välineessä ja muodossa muutettuna tai muuttamattomana edellyttäen että teoksen julkaisemisen yhteydessä ilmoitetaan tekijän tai tekijöiden nimi ja noudatetaan muita lisenssin ehtoja. Tekijänoikeuksista saa lisätietoa Kopioston sivuilta.
Alue ja ympäristö on tieteellinen aikakausjulkaisu, joka ei tavoittele kaupallista hyötyä vaan kustannussopimuksen tavoitteena on tunnustaa tekijän moraaliset oikeudet teokseen ja mahdollistaa Alue ja ympäristö -lehden tarjoama tieteellisen tiedon levittäminen niin painetussa muodossa kuin sähköisillä foorumeilla
Julkaistujen artikkeleiden metadatan käyttölisenssi on Creative Commons CC0 1.0 Universal (CC0 1.0).
Lisätietoa avoimesta julkaisemisesta:

