Tulossa

Planetaarinen terveys Lahden kaupunkisuunnittelussa – lähestymistavan operationalisointi lähiluonnon tarkastelussa

Kirjoittajat

Avainsanat:

lähiluonto, hyvinvointi, planetaarinen terveys, kaupunkisuunnittelu

Abstrakti

Vastauksena kestävyyskriisiin on kehitetty erilaisia kokonaisvaltaisuutta korostavia lähestymistapoja. Yksi näistä on planetaarinen terveys, joka korostaa ihmisen ja muun luonnon terveyden yhteenkietoutumista. Suomessa Lahti on julistautunut planetaarisen terveyden edelläkävijäkaupungiksi. Kaupunkisuunnittelijoilla on keskeinen rooli lähestymistavan jalkauttamisessa paikallistasolle, mutta toistaiseksi lähestymistavan soveltamista kaupungeissa on empiirisesti tutkittu vähän.

Tarkastelemme tässä tutkimuksessa, miten planetaarisen terveyden lähestymistapa näyttäytyy Lahdessa operatiivisella tasolla kaupunkisuunnittelijoiden arjessa. Rajaamme tarkastelun lähiluonnon ja erityisesti sen lapsille ja nuorille tarjoamien terveys- ja hyvinvointihyötyjen huomioimiseen maankäytön suunnittelussa. Tutkimusaineisto koostuu Lahden kaupunkisuunnittelijoiden haastatteluista.

Tulosten perusteella kaupunkisuunnittelijat kokevat lähiluonnon tärkeäksi osaksi Lahden kaupunkirakennetta. Suunnittelijoiden arvostus luontoa kohtaan, luontomyönteinen organisaatiokulttuuri, toimivat suunnittelukäytännöt sekä ympäristöpääkaupunkistatus tukevat lähiluontokohteiden säilyttämistä kaupungissa. Suunnittelijat, jotka joutuvat jatkuvasti etsimään kompromisseja ristiriitaisten maankäyttöintressien ja eri sidosryhmien toiveiden välillä, tiedostavat kuitenkin, että ilman kaavamerkintää olevat viheralueet ovat vaarassa joutua muuhun maankäyttöön. Tutkimuksen tunnistamat haasteet osoittavat, että planetaarisen terveyden näkökulman edellyttämä systeemiajattelu sekä tutkimustieto lähiluonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista tulisi saada nykyistä läpäisevämmin mukaan kaupunkisuunnitteluun.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2025-05-06

Viittaaminen

Posio, S., Puhakka, R., & Paloniemi, R. (2025). Planetaarinen terveys Lahden kaupunkisuunnittelussa – lähestymistavan operationalisointi lähiluonnon tarkastelussa. Alue ja Ympäristö, 00–00. https://doi.org/10.30663/ay.147046