Paikallista ruokaa paikkaan sitoutuneille

Kirjoittajat

  • Maarit Sireni Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto

DOI:

https://doi.org/10.30663/ay.127394

Avainsanat:

lähiruoka, paikallisuus, paikkasuhde

Abstrakti

Paikallinen ruoka on kuluttajille tuttu käsite. Sitä ei kuitenkaan voi määritellä yksiselitteisesti. Pohdin puheenvuorossani, mitä paikallisella ruualla tarkoitetaan, ketkä sitä ostavat ja mikä sen merkitys on nykyisin.

Työskentelin vuosituhannen alussa Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Greening of the Finnish Food System”, jossa tutkin lähiruokailmiötä Suomessa. Hanke kiinnittyi elintarvikejärjestelmien tutkimukseen, jonka puitteissa oli vähitellen alettu kiinnittää huomiota myös kuluttajien rooliin ruokaketjuissa. Kysynnän uskottiin eriytyvän, kun laatua arvostavat kuluttajat eivät tyytyneet globaalisti toimivien suuryritysten tuottamaan massaruokaan. Teollisille elintarvikkeille vaihtoehtoisten luomuruoan ja paikallisen ruoan suosion uskottiin vahvistuvan monia länsimaita hätkähdyttäneiden ruokaskandaalien ja ympäristötietoisuuden nousun myötä...

Lähdeviitteet

Czarnecki, A., Sireni, M. & Dacko, M. (2021) Second-home owners as consumers of local food. International Journal of Consumer Studies 45(2) 175–187. https://doi.org/10.1111/ijcs.12610

Fonte, M. (2008) Knowledge, food and place: A way of producing, a way of knowing. Sociologia Ruralis 48(3) 200–222. https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2008.00462.x

Hinrichs, C. (2003) The practice and politics of food system localization. Journal of Rural Studies 19(1) 33–45. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00040-2

Kinnunen, P., Guillaume, J.H.A., Taka, M., D'Odorico, P., Siebert, S., Puma, M.J., Jalava, M. & Kummu, M. (2020) Local food crop production can fulfil demand for less than one-third of the population. Nature food 1(4) 229–237. https://doi.org/10.1038/s43016-020-0060-7

Murdoch, J. & Miele, M. (1999) “Back to nature”: changing “worlds of production” in the food sector. Sociologia Ruralis 39(4) 465–483. https://doi.org/10.1111/1467-9523.00119

Sireni, M. (2006) Paikallinen ruoka: marginaalinen ilmiö vai tulevaisuuden trendi? Alue ja Ympäristö 35(1) 50–57. <https://aluejaymparisto.journal.fi/article/view/64278>.

Sireni, M. (2007) Vaihtoehtoista ruoantuotantoa kehittämässä. Analyysi maakunnallisista elintarvikestrategioista. Karjalan tutkimuslaitoksen raportteja N:o 6/ 2007. Joensuun yliopisto, Joensuu. <https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/8801/urn_isbn_978-952-219-088-8.pdf?sequence=1&isAllowed=y>.

Sisäasiainministeriö (2000) Lähiruoan mahdollisuudet: Lähiruokatyöryhmän loppuraportti. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisu 6/2000, Helsinki.

Viitaharju L., Kujala, S., Hakala O. & Trogen, A. (2020) Lähiruoka puheissa ja teoissa – Julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä. Ruralia-instituutti, Raportteja 201. Helsingin yliopisto, Mikkeli. <http://hdl.handle.net/10138/310648>.

Weatherell, C., Treager, A. & Allinson, J. (2003) In search for the concerned consumer: UK public perceptions of food, farming and buying local. Journal of Rural Studies 19(2) 233–244. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00083-9

Winter, M. (2003) Embeddedness, the new food economy and defensive localism. Journal of Rural Studies 19(1) 23–32. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00053-0

Yle (2001) BSE-naudan kotitila Kärsämäellä. Yle uutiset 10.12.2001. <https://yle.fi/a/3-5116582>. 16.4.2023.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2023-05-30 — Päivitetty 2023-06-29

Versiot

Numero

Osasto

Risteyksessä

Viittaaminen

Paikallista ruokaa paikkaan sitoutuneille. (2023). Alue Ja Ympäristö, 52(1), 151-153. https://doi.org/10.30663/ay.127394 (Original work published 2023)