Urbaanit tarjoumat kulttuuriympäristönä
Voiman paikat johtolankoina kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävään kaupunkiin
Avainsanat:
kulttuuriympäristö, tarjouma, kaupunkimaisema, kaupunkiluonto, rakennettu ympäristöAbstrakti
Urbaanin ympäristön tarjoumat (affordances) ovat suhteessa kaupunkilaisten elämiin eri tavoin näiden erilaisten lähtökohtien ja olosuhteiden vuoksi. Tarjouman käsite tarjoaa kulttuuriympäristön tarkasteluun avoimen näkökulman, jonka keskiössä on paikan ja sen kokijan suhde – ei ennalta määritelty ja suljettu ymmärrys kulttuuriympäristön olemuksesta.
Artikkelissa tarkastelemme Suomen kaupunkitutkimuksen seuran vuosina 2019–2020 toteuttaman Voiman paikka -hankkeen aineiston valossa kaupunkilaisten suhdetta urbaaniin kulttuuriympäristöön. Esimerkkikohteemme on Helsinki, johon pääosa aineistomme muodostamiseen osallistuneista henkilöistä kommenttinsa kohdisti. Aineiston pohjalta arvioimme niitä mekanismeja, joissa kaupunkilaiset arvottavat omaa ympäristöään ja näin määrittävät kulttuurisesti ja sosiaalisesti merkityksellistä ympäristöä. Analyysin pohjalta olemme eritelleet neljä urbaania tarjoumaa, jotka ovat näkymän, toiminnallisuuden, materiaalisen ympäristön tarjouma sekä kielellinen tarjouma.
Voiman paikka -aineiston kautta tarjouman käsite tuo konkreettisella tavalla esille paikan ja sen kokijan välisen vuorovaikutteisen suhteen ja siihen linkittyvät eritahtiset prosessit. Paikoilla on eri tavoin painottuvia tarjoumia, joiden “lukemiseen” vaikuttavat kaupunkilaisten erilaiset kokemukset ja henkilöhistorialliset tekijät. Samalla tähän suhteeseen vaikuttavat sosiaaliset ja kulttuuriset rakenteet.
Viittaaminen
Copyright (c) 2023 Pia Olsson, Terhi Ainiala, Milla Juhonen
Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.